WELKOM BIJ AMSTERDAMNED 2016!


Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 oktober presenteren Film Events en Filmtheater Kriterion gezamenlijk een nieuw driedaags genrefilmfestival.

Onder de titel “Amsterdamned 2016” worden tien nieuwe en oude films vertoond in de genres horror, fantasy en sciencefiction. Openingsfilm van Amsterdamned 2016 is de gelijknamige Nederhorror/thrillerklassieker van Dick Maas. De ‘28th Anniversary Special Screening’ van AMSTERDAMNED wordt gepresenteerd op 35mm en in aanwezigheid van de regisseur en diverse leden van de cast en crew onder wie hoofdrolspeelster Monique van de Ven.Met de zegen van Dick Maas himself – wiens nieuwe film PROOI vanaf 13 oktober in de bioscopen draait - en de enthousiaste steun van de medewerkers van Kriterion nam Jan Doense het initiatief tot dit nieuwe festival. Op het programma staan diverse recente, must-see genrefilms die vooralsnog geen Nederlandse release krijgen.

De voor deze gelegenheid extra sfeervolle ambiance van Kriterion moet de bezoekers uitnodigen om tussen en na de filmvertoningen onder het genot van een biertje of andere versnapering met elkaar in gesprek te gaan over de stand van zaken op het gebied van genrefilms. In diverse stands worden tijdens het festival boeken, magazines, DVD’s en andere genregerelateerde merchandise aangeboden.

Amsterdamned eert tijdens zijn eerste editie de visionaire Britse cineast Nicolas Roeg. Op het programma staan DON’T LOOK NOW, de gerestaureerde versie van THE MAN WHO FELL TO EARTH en Roegs onderschatte, meest recente film PUFFBALL: THE DEVIL’S EYEBALL.

HALLOWEEN HORROR SHOW

Bezoek ook Mr. Horror’s Halloween Horror Show in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober bij Pathé Tuschinski Amsterdam en diverse bioscopen door het hele land. Klik hier voor meer info.

PROGRAMMA

Woensdag 26 oktober 2016


17.00, K2 Don’t Look Now (hommage Nicolas Roeg)
Vooraf: Where is Alice?

19.30, K1 Amsterdamned (openingsfilm)
Vooraf: Other Lily

22.00, K2 The Corpse of Anna Fritz
Vooraf: Death in Bloom

22.15, K1 Amsterdamned
Vooraf: Other Lily

Donderdag 27 oktober 2016


17.00, K2 The Man Who Fell to Earth 4K (hommage Nicolas Roeg)
Vooraf: Monsters

20.00, K2 The Windmill Massacre
Vooraf: Francis + The Creature from under the Bridge

22.00, K2 Baskin
Vooraf: Violent Florence

Vrijdag 28 oktober 2016


17.00, K2 Puffball: The Devil’s Eyeball (hommage Nicolas Roeg)
Vooraf: Blight

19.30, K2 The Love Witch
Vooraf: The Bridge Partner

22.00, K2 Under the Shadow
Vooraf: Strangers in the Night

24.00, K2 Southbound
Vooraf: Bad Throttle aka Uncle Tan

Zaterdag 29 oktober 2016


Vanaf middernacht bij Pathé Tuschinksi: Mr. Horror’s Halloween Horror Show met THE WINDMILL MASSACRE, OUIJA: ORGIN OF EVIL, SOUTHBOUND en FEBRUARY. Klik hier voor meer info.

NICOLAS ROEG

De Brit Nicolas Roeg (Londen, 1928) werd beroemd met DON'T LOOK NOW (1973) en THE MAN WHO FELL TO EARTH (1976). Strikt genomen een horrorfilm en een sciencefictionfilm, maar je zou zijn unieke stijl tekort doen door Roeg simpelweg een genrefilmer te noemen. Bovendien kwam de roem Roeg niet aanwaaien. In DON'T LOOK NOW had de toenmalige Britse distributeur zo weinig vertrouwen, dat de film in een double-bill werd gepropt met een andere 'moeilijke' Britse horrorfilm, THE WICKER MAN. Niet zo gek trouwens voor een natie waar horror vrijwel synoniem was met de output van Hammer, de studio die tot in de jaren zeventig oudgedienden als Dracula en het Monster van Frankenstein op het bioscooppubliek bleef afsturen.

Met name DON'T LOOK NOW gooide de klassieke opvattingen over drama en suspense overhoop, met verwarrende montaguesequenties en een 'evil presence' in een rood jasje, dat het complete assortiment Hammermonsters in angstaanjagendheid ver voorbijstreefde. Het uitgangspunt van de film was een boek van Daphne du Maurier (bekend van Hitchcocks REBECCA en THE BIRDS), maar Roeg maakte er pure, kippenvel verwekkende cinema van, met de plot en dialogen in een bijrol.

Als puber verrichte Roeg al hand- en spandiensten voor een filmstudio die was gevestigd tegenover zijn ouderlijk huis en vanaf begin jaren vijftig stond hij als camera-assistent regelmatig op filmsets. In het decennium daarna groeide hij uit tot een drukbezette director of photography - o.a. voor THE MASQUE OF THE RED DEATH (Roger Corman, 1964) en FAHRENHEIT 451 (François Truffaut, 1966). Na een ruzie met David Lean, voor wiens DOCTOR ZHIVAGO (1965) hij second-unitwerk deed, besloot Roeg de touwtjes zelf in handen te nemen.

Zijn eerste film als regisseur - een credit die hij overigens deelde met Donald Cammell - verwekte meteen schandaal. PERFORMANCE is het verhaal van een gangster (James Fox) die onderduikt in het huis van een voormalige rockster (Mick Jagger), en wordt meegezogen in diens grillige, erotische lifestyle. Gedraaid in 1968 werd de film pas twee jaar later uitgebracht en op z'n zachtst gezegd kil onthaald. Het was het begin van een patroon: in hun eigen tijd veelal onbegrepen werden Roegs eigenzinnige films pas veel later op hun juiste waarde geschat. Bijvoorbeeld door jongere generaties filmmakers. Zo is Roegs experimentele montagetechniek duidelijk van invloed geweest op Steven Soderbergh en Christopher Nolan.

Al zijn sommige van zijn films, zoals THE WITCHES (1990) en zijn voorlopig laatste, PUFFBALL; THE DEVIL’S EYEBALL (2007), toegankelijker dan andere, Nicolas Roeg blijft de grote non-conformist van de Britse cinema, die mystiek verkoos boven realisme, en het lineair vertellen van een verhaal aan zijn laars lapte, lang voordat Quentin Tarantino datzelfde deed in PULP FICTION. Dat zijn hele carrière eigenlijk één groot gevecht tegen de bierkaai was, laat de inmiddels 88-jarige filmmaker onverschillig. “Ik heb nooit geprobeerd mijn reputatie te verbeteren. Heb nooit aan carrièreplanning gedaan. Dat interesseert me totaal niet.” Gelukkig maar. Aan die eigengereidheid hebben we een paar onvergetelijke meesterwerken te danken.

Tijdens Amsterdamned 2016 zullen de volgende films van Nicolas Roeg te zien zijn:

DON’T LOOK NOW
THE MAN WHO FELL TO EARTH
PUFFBALL: THE DEVIL’S EYEBALL

FEATURES

AMSTERDAMNED

(Nederland, 1988 / 35mm)

Woensdag 26 oktober, 19.30 uur, K1
Woensdag 26 oktober, 22.15 uur, K1

Regie: Dick Maas
Met: Huub Stapel, Monique van de Ven, Serge Henri-Valcke, Hidde Maas e.a.
Distributie: RTL Entertainment / Dutch FilmWorks

Met DE LIFT bewees Dick Maas dat hij de tradities van de Amerikaanse genrefilm kon eren zonder zijn Hollandse wortels te verloochenen. Zijn suspense en bloederige effecten waren misschien puur Hollywood, zijn gitzwarte humor was puur Maas. Met AMSTERDAMNED hield hij vast aan dat recept, maar met meer ambitie en budget. Deze spannende slasher, over een seriemoordenaar die de Amsterdamse grachten onveilig maakt, heeft de kwaliteit van een grote Hollywoodproductie en tegelijk genoeg eigen smoel om volslagen uniek te zijn. AMSTERDAMNED werd in 2014 vertoond in het New Yorkse Lincoln Center en bij die gelegenheid vanwege de “uitbundige actiescènes” en “top-notch moordscènes” treffend omschreven als “awesome entertainment”. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Deze 28th Anniversary Special Screening van AMSTERDAMNED vindt plaats in aanwezigheid van Dick Maas, Monique van de Ven en tal van andere leden van de cast en crew. De film wordt vertoond op 35mm.
Bekijk de trailer

BASKIN

(Turkije, 2015 / Turks gesproken, Engels ondertiteld)

Donderdag 27 oktober, 22.00 uur, K2

Regie: Can Evrenol
Met: Mehmet Cerrahoglu, Muharrem Bayrak, Gorkem Kasal, Ergun Kuyucu e.a.
International sales: The Salt Company

De tijd dat de Turkse genrefilm het vooral moest hebben van rip-offs van grote Hollywoodfilms (de Turkse EXORCIST, de Turkse STAR WARS, de Turkse E.T.) is allang voorbij. De Turkse genrefilm is volwassen geworden. Geen beter bewijs dan BASKIN, dat prijzen won op verschillende festivals, waaronder Fantastic Fest en Fantaspoa. In deze dijk van een debuutfilm vallen vier politiemannen tijdens hun nachtdienst in handen van een satanische sekte, geleid door de manische Baba. Regisseur Can Evrenol bouwt de spanning en dreiging behoedzaam op en gaat dan helemaal los met een bloedbad dat door Eli Roth werd omschreven als “Lucio Fulci on crack”. U bent dus gewaarschuwd.
Bekijk de trailer

THE CORPSE OF ANNA FRITZ

(El cadáver de Anna Fritz) (Spanje, 2015 / Spaans gesproken, Engels ondertiteld)

Woensdag 26 oktober, 22.00 uur, K2

Regie: Hèctor Hernández Vicens
Met: Alba Ribas, Cristian Valencia, Albert Carbó, Bernat Saumell e.a.
International sales: Film Factory Entertainment

Wanneer de beroemde en bloedmooie actrice Anna Fritz plotseling overlijdt, besluiten drie vrienden dat ze haar naakt willen zien. Wanneer ze in het mortuarium naar haar lichaam staren, krijgt één van hen een idee: dit is waarschijnlijk de enige kans die ze ooit zullen krijgen om seks te hebben met een beroemdheid. Toegegeven, het uitgangspunt van THE CORPSE OF ANNA FRITZ klinkt ranzig, maar deze terechte winnaar van het Neuchâtel International Fantastic Film Festival zet de kijker met verve op het verkeerde been. Niet één keer, maar meerdere malen. Wat begint als een horrorfilm over necrofilie à la DEADGIRL verandert al snel in een superspannende, claustrofobische thriller die volgens horrormagazine Fangoria voorbestemd is om een cultklassieker te worden.
Bekijk de trailer

DON’T LOOK NOW

(GB/Italië, 1973 / Engels gesproken, niet ondertiteld)

Woensdag 26 oktober, 17.00 uur, K2

Regie: Nicolas Roeg
Met: Donald Sutherland, Julie Christie, Hilary Mason, Clelia Matania e.a.
International sales: StudioCanal
Festivaldistributie: Tamasa Distribution

Net als die andere beroemde horrorfilm uit de jaren zeventig, THE EXORCIST, draait deze verfilming van Daphne Du Mauriers novelle in de kern om geloven. Nadat hun dochtertje is overleden, vertrekken John en Laura naar Venetië, waar John een oude kerk gaat restaureren. Als een helderziende vrouw hen vertelt dat hun dochtertje nog bij hen is en dat John gevaar loopt, slaat hij haar waarschuwing in de wind. Maar wanneer hij een kleine gestalte door de verlaten stegen van Venetië ziet rennen, in eenzelfde rode regenjas als waarin zijn dochter verdronk, begint John een zoektocht. Naar zijn overleden dochter? Of naar iets waar zijn rationele geest zich aan kan vastklampen? Het schokkende einde van Nicolas Roegs klassieker is legendarisch.
Bekijk de trailer

THE LOVE WITCH

(VS, 2016 / Engels gesproken, niet ondertiteld)

Vrijdag 28 oktober, 19.30 uur, K2

Regie: Anna Biller
Met: Samantha Robinson, Jeffrey Vincent Parise, Laura Waddell, Gian Keys e.a.
International sales: Oscilloscope Pictures

Bijna tien jaar na haar festivalhit VIVA, waarin ze hommage bracht aan de sexploitationfilms van Russ Meyer et al, is Anna Biller terug met THE LOVE WITCH, een liefdesverklaring aan de erotische horrorfilms van eind jaren zestig, begin jaren zeventig. De liefdesheks uit de titel is Elaine, die al haar magische drankjes en toverspreuken aanwendt om de ware liefde te vinden. Als dat niet lukt, dreigt haar hunkering naar liefde te veranderen in bloederige waanzin. Biller draaide haar film op 35mm en bleef visueel dicht bij de Technicolorthrillers van de jaren zestig. De kleuren spatten dan ook van het doek. “Stijl is inhoud”, zegt Biller op haar website. Iedereen die haar inspiratiebronnen kent, weet hoe waar dat is.
Bekijk de trailer

THE MAN WHO FELL TO EARTH

(GB, 1976 / Engels gesproken, niet ondertiteld)

Donderdag 27 oktober, 17.00 uur, K2

Regie: Nicolas Roeg
Met: David Bowie, Candy Clark, Rip Torn, Buck Henry e.a.
International sales: StudioCanal
Festivaldistributie: Tamasa Distribution

Nadat David Bowie begin jaren zeventig de wereld had veroverd als Ziggy Stardust verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij grote hoeveelheden cocaïne gebruikte en bijna zijn verstand verloor. Uit deze periode stamt zijn Hollywooddebuut in Nicolas Roegs ambitieuze verfilming van Walter Tevis’ gelijknamige SF-roman. Met zijn androgyne voorkomen, tengere lijf, rode haar en bleke huid was Bowie geknipt voor de rol van een alien die naar de aarde komt om water te zoeken voor zijn uitgedroogde planeet, maar niet opgewassen blijkt tegen aardse verleidingen als alcohol, televisie en seks. Nicolas Roegs SF-meesterwerk is tijdens Amsterdamned te zien in een gerestaureerde versie, die in september 2016 zijn bioscooppremière beleefde in Engeland.
Bekijk de trailer

PUFFBALL: THE DEVIL’S EYEBALL

(GB/Ierland/Canada, 2007 / 35mm / Engels gesproken, niet ondertiteld)

Vrijdag 28 oktober, 17.00 uur, K2

Regie: Nicolas Roeg
Met: Kelly Reilly, Miranda Richardson, Rita Tushingham, Donald Sutherland e.a.
Distributie: Cinemien

De meest onderschatte film uit Nicolas Roegs carrière is ongetwijfeld zijn laatste, PUFFBALL: THE DEVIL’S EYEBALL. Bij zijn release in 2007 werd dit heksenverhaal, naar een roman van Fay Weldon, door critici terzijde geschoven (net als PERFORMANCE 37 jaar eerder!) en door het publiek genegeerd. De film draait om architecte Liffey (Reilly, van EDEN LAKE), die op het Ierse platteland een vervallen cottage koopt dat ze wil opknappen. Maar de plek herbergt duistere geheimen en wanneer Liffey plotseling zwanger wordt, verdenkt haar buurvrouw haar van hekserij. Bekende thema’s uit Roegs werk komen hier bij elkaar, terwijl de meester stilistisch net zo sterk uit de hoek komt als in zijn hoogtijdagen. Tijd voor een welverdiend eerherstel.

PUFFBALL wordt vertoond op 35mm.
Bekijk de trailer

SOUTHBOUND

(VS, 2015 / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld)

Vrijdag 28 oktober, 24.00 uur, K2

Regie: Roxanne Benjamin, David Bruckner, Patrick Horvath, Radio Silence
Met: Matt Bettinelli-Olpin, Chad Villella, Hannah Marks, Fabianne Therese e.a.
Distributie: Just Entertainment

De Amerikaanse highways, van die stoffige wegen die mijlen van niemandsland doorkruisen, zijn geen plek om te verdwalen, autopech te krijgen of het met andere weggebruikers aan de stok te krijgen. Horrorfans weten dat. Maar ook al komt het landschap van SOUTHBOUND bekend voor, de vijf horrorverhalen die zich op dezelfde highway afspelen zijn stuk voor stuk even creepy als verrassend. Ze lopen bovendien op briljante wijze in elkaar over. Leuk detail: de stem van de radio-DJ, die in alle verhalen op de achtergrond te horen is, is die van Larry Fessenden, de godfather van de moderne Amerikaanse independent horrorfilm.
Bekijk de trailer

UNDER THE SHADOW

(GB/Jordanië/Qatar/Iran, 2016 / Perzisch gesproken, Engels ondertiteld)

Vrijdag 28 oktober, 22.00 uur, K2

Regie: Babak Anvari
Met: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi, Ray Haratian e.a.
International sales: XYZ Films
Festivaldistributie: The Festival Agency

Teheran, 1988. De man van Shideh is naar het front gestuurd. Zij en haar dochtertje Dorsa zijn achtergebleven in een grauw flatgebouw, terwijl Irakese bommen op de stad neervallen. Telkens wanneer de sirenes luiden, rennen ze naar de schuilkelder. Te midden van deze chaos worden Shideh en Dorsa geplaagd door een kwaadaardige entiteit die het op hen voorzien heeft. Kippenvel en koude rillingen gegarandeerd in deze debuutfilm van de in Iran geboren en in Engeland getogen Babak Anvari, die zijn spookverhaal tegen een akelig realistische achtergrond vertelt: het door oorlog verscheurde Teheran uit zijn jeugd. Anvari maakt bovendien een krachtig statement over vrouwenonderdrukking, maar verliest nooit uit het oog dat hij een ijzingwekkende horrorfilm maakt. UNDER THE SHADOW is dit jaar de Britse Oscarinzending.
Bekijk de trailer

THE WINDMILL MASSACRE

(Nederland, 2016 / Engels gesproken, niet ondertiteld)

Donderdag 27 oktober, 20.00 uur, K2

Regie: Nick Jongerius
Met: Noah Taylor, Fiona Hampton, Charlotte Beaumont, Bart Klever e.a.
Distributie: Waterfront Film Distribution

Al meer dan tien jaar is Nick Jongerius een van de belangrijkste namen in de opbloeiende Nederhorror. Hij produceerde Dood Eind en Frankenstein’s Army en levert nu als regisseur zijn eerste lange Nederhorrorfilm af. En wat is Hollandser dan een windmolen? In het Engelstalige The Windmill Masscacre stuit een groep buitenlandse toeristen op een verlaten windmolen. Eén voor één vallen ze ten prooi aan de gemaskerde moordenaar die de molen gebruikt om zijn slachtoffers te vermalen. Naar eigen zeggen nemen Jongerius c.s. alle Hollandse VVV-clichés, van grazende koeien en tulpenvelden en van klompen tot, uiteraard, windmolens, en dompelen ze onder in bloed. Wordt de Molenaar de Nederlandse Freddy Krueger?
Bekijk de trailer

SHORTS


Monsters

Steve Desmond (VS, 2015)
Jenn woont in een ondergrondse bunker met haar familie nadat de wereld is verwoest door monsters. Vandaag gaat ze voor het eerst naar buiten.

Blight

Brian Deane (Ierland, 2015)
Een jonge priester bindt de strijd aan met demonische krachten, die de bewoners van een afgelegen eiland teisteren.

Death in Bloom

Dael Oates (VS/Australië, 2015) Een colporteur probeert een deal te sluiten met een ongelofelijk lastige klant, die maar niet kan kiezen hoe ze het liefst wil sterven.

Bad Throttle aka Uncle Tan

J.D. Chua (Sinagpore, 2015)
Oom Tan leidt een kalm bestaan. Wanneer zijn nachtrust wordt verstoord, laat de schijnbaar vriendelijke oude baas zich van een andere kant zien.

The Bridge Partner

Gabriel Olson (VS, 2015)
De timide huisvrouw Mattie wordt bij haar bridgeclub gekoppeld aan de vrijgevochten Olivia, maar Olivia heeft een hekel aan slechte spelers.

The Creature from under the Bridge

Emiel de Jong (Nederland, 2016) Met de 35mm-camera van fotograaf Paul Huf gedraaide persiflage op The Creature from the Black Lagoon, waarin een monster van papier-maché paniek zaait in Noord-Scharwoude.

Francis

Richard Hickey (VS, 2014)
Tijdens een kampeeruitje gaat de 17-jarige Francis midden in de nacht met een roeibootje het meer op. Gelikte animatiefilm vertelt ouderwets griezelverhaal.

Other Lily

David Romero (VS, 2015)
Lily lijdt aan slaapverlamming, met angstaanjagende gevolgen wanneer ze wakker is. Kinderlijk getekende animatiefilm heeft een paar stevige schrikkers in petto.

Violent Florence

Jaime Snyder (VS, 2014)
Florence redt een straatkat, maar nadat ze het dier naar een leegstaand gebouw heeft gebracht worden haar bedoelingen duidelijk.

Where is Alice?

Zachary Beckler (VS, 2014)
Drake heeft een huis geërfd. Wanneer hij de voormalige eigenares bezoekt in een psychiatrische instelling, doet hij een schokkende ontdekking.

Strangers in the Night

Conor McMahon (Ireland, 2015)
Twee eenzame mensen vinden de liefde waar ze zo wanhopig naar zochten. Nou ja, één mens en één banshee…

TICKETS


De kaartverkoop begint op donderdag 6 oktober aan de kassa van Kriterion.

Losse voorstellingen: 9,50 euro
Dagkaart (3 films): 24 euro
Dagkaart (4 films): 32 euro
Passepartout (10 films + festival T-shirt + 3 consumptiebonnen): 75 euro

Reserveren
Uitsluitend telefonisch via 020 623 17 08 (dagelijks van 12 tot 22.00 uur)

Online tickets kopen is helaas nog niet mogelijk.

TEAM


The Godfather

Dick Maas

Film Events

Programmering features: Jan Doense
Programmering shorts: Adele Hartley / Dead by Dawn
Teksten: Roel Haanen
Vormgeving: Gorehound
Webmaster: François Morfouace
Productionele ondersteuning & coördinatie vrijwilligers: Natasja Jong & Cor Jong

Kriterion

Programmering: Arnout van der Maas
Speciale programmering: Samet Yilmaz
Technische coördinatie: Jora Slinger
PR: Laurie Zantinge

Free publicity

Herrie / Noortje van de Sande

Met dank aan

Anna Biller, Annemiek de Jong, Barend de Voogd, Cameron Swanagon, Chris Oosterom, James Norrie, Jéhanne Bargaoui, Laurence Berbon, Manon Barat, Marleen Labijt, Marlene Wickel, Myrna van Gilst, Nadia Leijdesdorf, Phil van Tongeren, Robin Logjes, Silvia Pujol, Timo Suomi, Todd Brown, Vicente Canales, Dick van Dijk, Jitse Verwer, Karin van Eck, Peter Westervoorde, Rabia Sitabi, Tamar Bosschaart

Cinemien, EYE Film Instituut Nederland, The Festival Agency, Film Factory Entertainment, Jean Mineur Mediavision, Oscilloscope Pictures, RTL, The Salt Company, Tamasa Distibution, XYZ Films, Yume Pictures

Partners


Vrijwilligers

Alice Driesen, Lieuwe van Albada, Marjon van Engelen, Martijn Kloosterman, Menno Mekes, Rabia Sitabi, Sanne Jansen, Stien Weijers

CONTACT

FILM EVENTS

Prinsengracht 770-IV
1017 LE Amsterdam
Nederland

T +31 (0)20 623 0121
E info@filmevents.nl
W www.filmevents.nl


Filmtheater Kriterion

Roetersstraat 170
NL-1018 WE Amsterdam

E: info@kriterion.nl
W: www.kriterion.nl
T: +31 (0)20 623 17 08