WELKOM BIJ AMSTERDAMNED 2017!


Van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 oktober presenteren Film Events en Filmtheater Kriterion gezamenlijk de tweede editie van het driedaagse genrefilmfestival “Amsterdamned”.

Op het programma staan tien nieuwe en oude films in de genres horror, fantasy en sciencefiction waarvan de meeste geen Nederlandse release krijgen. Openingsfilm van Amsterdamned 2017 is de Nederhorror/SF-klassieker DE LIFT van Dick Maas. Deze wordt gepresenteerd in een onder supervisie van Maas zelf volledig gerestaureerde versie. Diverse leden van de cast en crew zullen bij deze voorstelling aanwezig zijn, onder wie Maas en hoofdrolspeelster Willeke van Ammelrooy.Met de zegen van Dick Maas himself en de enthousiaste steun van de medewerkers van Kriterion nam Jan Doense vorig jaar het initiatief tot het nieuwe festival Amsterdamned. In de voor deze gelegenheid extra sfeervolle ambiance van het Kriterioncafé kunnen festivalbezoekers voor, tussen en na de filmvertoningen met elkaar in gesprek gaan over de stand van zaken op het gebied van genrefilms, al dan net onder het genot van een van de vele speciaalbiertjes die in Kriterion op tap verkrijgbaar zijn. Bij diverse stands worden tijdens het festival boeken, magazines, DVD’s en andere genregerelateerde merchandise aangeboden.

Nadat vorig jaar Nicolas Roeg in het zonnetje werd gezet, eert Amsterdamned dit keer opnieuw een Britse cineast die veel betekend heeft voor de genrefilm: John Boorman. Op het programma staan de survivalthriller DELIVERANCE, het SF-spektakel ZARDOZ en de fantasyfilm EXCALIBUR.

HALLOWEEN HORROR SHOW

Bezoek ook Mr. Horror’s Halloween Horror Show in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober bij Pathé Tuschinski Amsterdam en diverse bioscopen door het hele land. Klik hier voor meer info.

PROGRAMMA

Woensdag 25 oktober 2017


17.00, K2 Deliverance (hommage John Boorman)
Vooraf: Mister Popular

19.30, K1 De Lift (openingsfilm)
Vooraf: Salvatore

21.30, K2 It Stains the Sands Red
Vooraf: Spooked

Donderdag 26 oktober 2017


17.00, K2 Zardoz (hommage John Boorman)
Vooraf: Last Call Lenny

19.30, K2 Psiconautas, los niños olvidados
Vooraf: Netflix & Chill

21.30, K2 Game of Death
Vooraf: Sweet Tooth + Fucking Bunnies

Vrijdag 27 oktober 2017


17.00, K2 Excalibur (hommage John Boorman)
Vooraf: (geen voorfilm)

19.30, K2 The Autopsy of Jane Doe
Vooraf: What Happened to Her

21.30, K2 The Evil Within
Vooraf: The Call of Charlie

24.00, K2 The Void
Vooraf: When Susurrus Stirs

Zaterdag 28 oktober 2017


Vanaf middernacht bij Pathé Tuschinksi: Mr. Horror’s Halloween Horror Show met THE AUTOPSY OF JANE DOE, JIGSAW, DON’T HANG UP en IT STAINS THE SANDS RED. Klik hier voor meer info.

JOHN BOORMAN

Met POINT BLANK veroverde John Boorman (Shepperton, Engeland, 1933) in 1967 zijn plek in Hollywood, al was zijn debuutfilm, een musical rondom The Dave Clark Five, twee jaar eerder al de hemel in geprezen door de invloedrijke filmcritica Pauline Kael. POINT BLANK noemde ze ‘showoffy’. Lee Marvin speelde de hoofdrol, maar volgens Kael was Boormans virtuositeit de echte ster van de film. Door te spelen met tijd, ruimte, kleur en geluid gaf Boorman het wraakverhaal uit Richard Starks boek een zekere droomlogica die POINT BLANK stilistisch bij Europese filmmakers als Alain Resnais plaatste. Steven Soderbergh noemde het later een ‘herinneringsfilm’ en probeerde dat met THE LIMEY (1999) te evenaren.

Marvin had zoveel vertrouwen in de jonge Britse regisseur dat hij alle zeggenschap over script, cast en eindmontage, die hij als hoofdrolspeler bij POINT BLANK genoot, volledig overdroeg aan Boorman. De twee werkten een jaar later opnieuw samen aan de oorlogsfilm HELL IN THE PACIFIC, waarin Marvin een Amerikaanse piloot speelt die gestand is op een eiland waarvan de enige andere bewoner een eveneens gestrande Japanse marinekapitein is, gespeeld door Toshirô Mifune. De vrijwel dialoogloze film was geen commercieel succes, maar bewees wel dat Boorman onder fysiek moeilijke omstandigheden een film kon draaien. Volgens de maker was dat de reden waarom Warner Bros. hem vroeg om James Dickeys roman DELIVERANCE te verfilmen. Daarin varen vier stedelingen tijdens een kanotocht over de Chattanooga hun noodlot tegemoet. Naderhand plaatste de regisseur vraagtekens bij de risico’s waaraan hij cast en crew blootstelde, maar ondanks de primitieve omstandigheden leverde hij een film af waarin volgens hem zelf ‘elk frame op zijn plek zit’. Met THE EMERALD FOREST (1985) en BEYOND RANGOON (1995) zou hij nog twee maal een film draaien in de wildernis.

DELIVERANCE (1972) was een commercieel en artistiek succes en bovendien de moeder van alle backwoodshorrorfilms die in de jaren zeventig en tachtig zouden verschijnen, ook al is DELIVERANCE eerder een rauw survivaldrama dan een horrorfilm. Zoals POINT BLANK geen rechttoe-rechtaan misdaadfilm was, zijn Boormans andere genrefilms ook niet zo simpel te karakteriseren. Neem ZARDOZ (1974). Een satirische SF-film, ja. Maar waar richt de film zijn pijlen nou precies op? Roger Ebert noemde het ‘een film die je gezien moet hebben zodat ook jij niet weet waarover hij gaat’. In een interview met The Guardian in 2015 moest Boorman toegeven dat ook hij geen idee heeft wat hij ermee wilde zeggen. Maakt het wat uit? Niet voor de vele fans die ZARDOZ inmiddels in hun hart hebben gesloten als een van de meest merkwaardige cultfilms van de jaren zeventig.

Ook THE EXORCIST II: THE HERETIC (1977) valt niet zo makkelijk in een hokje te stoppen. Sterker, Boorman leverde een film af die in niets voldeed aan de verwachtingen van het publiek. Het resultaat: een van de meest verguisde vervolgfilms aller tijden. ‘Ik haatte THE EXORCIST’, zei Boorman in een interview. ‘Die film ging over het martelen van een kind. Ik maakte de fatale fout om geen vervolg, maar een antwoord op die film te maken, een film over spiritualiteit.’ Wat je ook van de film mag vinden, lef en ambitie kunnen Boorman niet worden ontzegd. Volgens Kael bevat Boormans film ‘meer visuele magie dan een dozijn films’ en Martin Scorsese vindt THE EXORCIST II inhoudelijk zelfs een stuk interessanter dan de eerste film. Volgens Scorsese verdient de film beter dan de reputatie die hij nu geniet.

Dezelfde inhoudelijke ambitie en visuele flair bracht Boorman met meer succes samen in EXCALIBUR (1981), zijn (voorlopig) laatste genrefilm. Het was een labour of love, waarin Boorman iets kwijt kon van zijn ideeën voor een filmversie van THE LORD OF THE RINGS waar hij in de jaren zeventig aan werkte en die er nooit kwam. In EXCALIBUR komt de wereld van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel qua sfeer heel dicht bij Tolkiens Middenaarde. Niet dat de Arthuriaanse legende een troostprijs was voor Boorman. De Arthurlegende maakte een enorme indruk op de jonge John Boorman en EXCALIBUR was zijn manier om het verhaal door te geven. Kijk maar eens naar de openingsscènes van het autobiografische HOPE AND GLORY (1987): het naar Boorman gemodelleerde jongetje speelt met poppetjes van Arthur en Merlijn.

Tijdens Amsterdamned 2017 zullen de volgende films van John Boorman te zien zijn:
DELIVERANCE
ZARDOZ
EXCALIBUR

FEATURES

THE AUTOPSY OF JANE DOE

(GB/VS, 2016)

Deze voorstelling wordt gepresenteerd i.s.m. het Imagine Film Festival

Vrijdag 27 oktober 2017, 19.30 uur, K2

Regie: Andre Øvredal
Met: Brian Cox, Emile Hirsch, Ophelia Lovibond, Olwen Kelly e.a.
Distributie: Three Lines Pictures

Het lijk van een onbekende jonge vrouw wordt gevonden in een huis waar een familie is uitgemoord. Wie is zij? En waarom is haar lichaam zo goed geconserveerd? Twee pathalogen-anatoom, vader (Brian Cox) en zoon (Emile Hirsch), verrichten een spoedsectie op het lichaam - midden in de nacht, in de kelder van hun lijkenhuis in een klein stadje. Langzaam maar zeker geeft Jane Doe haar duistere geheimen prijs. De Noorse regisseur Andre Øvredal volgde zijn komische fantasyfilm TROLLHUNTER op met een minimalistisch creepfest, dat het moet hebben van een onheilspellende sfeer, voortreffelijke schrikmomenten en een dijk van een mysterie. Een sterke maag is wel vereist, aldus horrorkenner Kim Newman in zijn jubelende recensie in Empire.
Bekijk de trailer

DELIVERANCE

(VS, 1972)

Woensdag 25 oktober 2017, 17.00 uur, K2

Regie: John Boorman
Met: Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty, Ronny Cox e.a.
Distributie: Park Circus

Over het maken van DELIVERANCE zijn veel indianenverhalen verteld, met name door ster Burt Reynolds die bijvoorbeeld beweerde dat acteur Bill McKinney in zijn rol als hillbilly de verkrachtingsscène (‘Squeal like a pig!’) te enthousiast zou hebben benaderd: ‘McKinney, I swear-to-God, really wanted to hump Ned. And I think he was going to. He had it up and he was going to bang him.’ McKinney deed het verhaal af als onzin, maar dat er überhaupt een voedingsbodem voor zo’n anekdote bestaat, is te danken aan het meedogenloze realisme van Boormans film. Je ziet de acteurs op de kolkende rivier, langs gladde rotswanden en je weet dat er geen special effect aan te pas is gekomen. Geen enkele survivalthriller maakte het gevaar zo tastbaar als deze.
Bekijk de trailer

THE EVIL WITHIN

(VS, 2017)

Vrijdag 27 oktober 2017, 21.30 uur, K2

Regie: Andrew Getty
Met: Fred Koehler, Michael Berryman, Sean Patrick Flanery e.a.
International sales: Vision Films

De ontstaansgeschiedenis van THE EVIL WITHIN is ronduit bizar: de productie nam vijftien jaar in beslag, een periode tijdens welke de regisseur, een telg uit de beroemde miljonairsfamilie, aftakelde als gevolg van zijn crystal methverslaving. Twee jaar geleden overleed hij en besloot de producent de film af te maken. De film draait om een contactgestoorde jongen die vriendschap sluit met zijn spiegelbeeld, maar de figuur in de spiegel blijkt een demon die hem manipuleert. Getty, die zijn film baseerde op nachtmerries die hij als kind had, beschikte over een combinatie van eigen geld, een krankzinnige visie en gekmakend perfectionisme. Het resultaat is een afdaling in de diepste waanzin van het personage én van de maker.
Bekijk de trailer

EXCALIBUR

(VS/GB, 1981)

Vrijdag 27 oktober 2017, 17.00 uur, K2

Regie: John Boorman
Met: Nigel Terry, Helen Mirren, Nicol Williamson e.a.
Distributie: Park Circus

Toen EXCALIBUR in 1981 in première ging, klaagde de recensent van The New York Times dat John Boorman de Arthur-mythe veel te serieus had genomen. ‘Op z’n oprechte best is EXCALIBUR een soort STAR WARS zonder de verlossende humor die voortvloeit uit de stripachtige stijl.’ Laten we dat nou eens als een compliment opvatten. Dertig jaar voor GAME OF THRONES maakte Boorman bloedserieuze, betoverende en volwassen fantasy met de ambitie om in 140 glorieuze minuten het complete verhaal van Le Morte D'Arthur van Thomas Malory te vertellen. Wie Guy Ritchie’s KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD zag en zich afvraagt wat er nou zo bijzonder is aan die Arthur-legende, doet zichzelf een groot plezier door Boormans film tot zich te nemen.
Bekijk de trailer

GAME OF DEATH

(Frankrijk/Canada/VS, 2017)

Donderdag 26 oktober 2017, 21.30 uur, K2

Regie: Sebastien Landry, Laurence Baz Morais
Met: Sam Earle, Victoria Diamond, Emelia Hellman, Catherine Saindon e.a.
International sales: Rockzeline

Het Ouija-bord is kinderspel vergeleken bij GAME OF DEATH: een onschuldig ogend bordspel dat zeven tieners bij aanvang laat weten dat er 25 doden moeten vallen om het spel uit te spelen. De kids ontdekken al gauw dat het menens is; als ze niet snel een boel onschuldige mensen over de kling jagen, ontploffen er hoofden! Geen betere manier om je vrienden echt te leren kennen dan bij het afslachten van onschuldige buren. Waar de één geen enkel onderscheid maakt – als die score van 25 maar zo snel mogelijk wordt gehaald – ontdekt de ander dat-ie over een geweten beschikt. Ouderwetse, kliederige special effects, een superhoog tempo en een speelse filmstijl maken van GAME OF DEATH een perfecte midnight movie!
Bekijk de trailer

IT STAINS THE SANDS RED

(VS, 2016)

Woensdag 25 oktober 2017, 21.30 uur, K2

Regie: Colin Minihan
Met: Brittany Allen, Juan Riedinger, Merwin Mondesir, Kristopher Higgins e.a.
Distributie: Premiere TV

Terwijl de wereld ten onder gaat aan een zombieplaag, loopt de auto van Nick en Molly vast in het zand van de woestijn bij Las Vegas. En wordt Nick te grazen genomen door uitgerekend die ene hongerige zombie die net langskomt. Molly staat voor een dilemma. Het vliegveld waarnaar ze onderweg waren is 50 kilometer verder. Als ze flink doorstapt kan ze die langzame zombie wel afschudden, toch? Maar die zombie hoeft nooit te slapen en hij blijft maar komen. Molly kan maar één ding doen: de confrontatie aangaan met haar achtervolger. Deze bijzonder originele zombiefilm haalt maximaal rendement uit een minimaal gegeven. ‘As funny as it is gross out gory’, aldus de recensent van de website Bloody Flicks. Een crowdpleaser dus - en de terechte winnaar van het Midnight X-Treme programma van het festival van Sitges.
Bekijk de trailer

DE LIFT

(Nederland, 1983)

Woensdag 25 oktober 2017, 19.30 uur, K1

Regie: Dick Maas
Met: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum e.a.
Distributie: RTL Entertainment / Dutch FilmWorks

Met DE LIFT bewees Dick Maas dat je in ons kikkerlandje een publieksfilm kunt maken die zich kan meten met wat Hollywood te bieden heeft. Kwestie van een briljant idee en een voortreffelijke uitvoering. Dat idee is even simpel als effectief: wat als een ogenschijnlijk doodgewone lift een eigen, duistere wil ontwikkelt? Maas buitte liftangst en claustrofobie op briljante wijze uit in een reeks loeispannende scènes en een paar geruchtmakende schokeffecten, waarvan de onthoofding-door-lift de bekendste is. DE LIFT was dé must-see film van 1983 en leverde Maas zijn eerste blockbuster op (650.000 bezoekers), evenals een Gouden Kalf voor beste regie. Ook won hij de Grand Prix van het gerenommeerde festival van de fantastische film van Avoriaz, waarmee Maas in één klap op gelijk niveau stond met illustere grootheden als Steven Spielberg en Brian De Palma. Bijna 35 jaar later keert DE LIFT tijdens Amsterdamned terug op het grote doek, in een onder supervisie van Maas volledig gerestaureerde versie en in aanwezigheid van cast en crew!
Bekijk de trailer

PSICONAUTAS, LOS NIÑOS OLVIDADOS

Birdboy: The Forgotten Children
(Spanje, 2015)

Donderdag 26 oktober 2017, 19.30 uur, K2

Regie: Alberto Vazquez, Pedro Rivero
Met de stemmen van: Andrea Alzuri, Félix Alcarazo, Eva Ojanguren
Internationals sales: Basque Films

Het Spaanse PSICONAUTAS, LOS NIÑOS OLVIDADOS (BIRDBOY: THE FORGOTTEN CHILDREN) is te vergelijken met de candy apple vol scheermesjes die volgens urban legends met Halloween worden uitgedeeld aan kinderen: ziet er van buiten leuk en smakelijk uit, maar zit van binnen vol venijn. Deze subversieve animatiefilm is gebaseerd op de graphic novel van coregisseur Vazquez en draait om twee tieners, Birdboy en Dinki, die hun deprimerende omgeving proberen te ontvluchten, maar daarbij van de regen in de drup raken. Misbruik, religieuze hysterie en drugsverslaving zijn de volwassen thema’s die worden aangesneden in een film die om beurten gewelddadig, grappig, cru, akelig en ontroerend is. Terechte winnaar op vele Europese genrefestivals.
Bekijk de trailer

THE VOID

(Canada, 2016)

Vrijdag 27 oktober 2017, 24.00 uur, K2

Regie: Jeremy Gillespie, Steven Kostanski
Met: Aaron Poole, Kenneth Welsh, Daniel Fathers e.a.
Distributie: Splendid Film

Als de namen van makers Gillespie en Kostanski bekend in de oren klinken, dan is het omdat ze als onderdeel van het collectief ASTRON-6 eerder verantwoordelijk waren voor de hilarische genreparodieën MANBORG en FATHER’S DAY. Dit keer laat het duo de grappen achterwege, maar THE VOID brengt de kijker wel terug naar het glorieuze horrortijdperk van de jaren tachtig. Het uitgangspunt had zomaar van John Carpenter kunnen zijn: een klein, afgelegen ziekenhuis wordt belaagd door de leden van een mysterieuze sekte. Mannen met kappen op hun hoofd, onheilspellend hoorngeschal, patiënten die doordraaien, en een poort naar een Lovecraftiaanse andere dimensie. Ook typisch eighties: de special effects. Hier kwam geen computer aan te pas. THE VOID is de midnight movie tip van Mr. Horror: zet je verstand op nul en breng voldoende bier mee!
Bekijk de trailer

ZARDOZ

(Ierland/VS, 1974)

Donderdag 26 oktober 2017, 17.00 uur, K2

Regie: John Boorman
Met: Sean Connery, Charlotte Rampling, Sara Kestelman e.a.
Distributie: Park Circus

Een vraag die filmhistorie tot op de dag van vandaag bezighoudt: waarom liet Sean Connery zich voor ZARDOZ in een rode onderbroek en hoge leren laarzen hijsen? Wilde hij zich zo graag van James Bond distantiëren? Connery’s outfit is één van de redenen waarom ZARDOZ inmiddels een ferme cultreputatie heeft. De titel is afgeleid van ‘The Wizard of Oz’ en slaat op een vliegend stenen hoofd, een god die barbaarse bewoners van de 23ste eeuw opjut om elkaar af te slachten. Zed (Connery) is zo’n barbaar, die ontdekt dat er een andere wereld bestaat, de Vortex, waar mensen het eeuwig leven hebben. ZARDOZ zit vol loodzware thema’s als de gevaren van eugenetica en technocratie en Boorman gaf toe dat hij ‘misschien te veel probeerde’ bij ZARDOZ. ‘Als ik de film nu terugzie, sta ik versteld van mijn eigen hoogmoed.’
Bekijk de trailer

SHORTS


The Call of Charlie

Regie: Nick Spooner (VS, 2016)
Onverwacht bezoek komt natuurlijk altijd ongelegen, maar met name als je net een blind date hebt geregeld voor Cthul….eh…. Charlie van kantoor.Fucking Bunnies (Saatanan Kanit)

Regie: Teemu Niukkanen (Finland, 2017)
De Finse Raimo zoekt een squashpartner, maar krijgt in plaats daarvan een satanistische sekscult als nieuwe buren. Zijn vrouw vindt het geen probleem.Last Call Lenny

Regie: Julien Lasseur (VS, 2016)
Lenny verzorgt je zelfmoord en verkoopt je meubels. Jazzmuzikant Gabe gaat voor de ultieme combo.Mister Popular

Regie: Charlie Mayforth (VS, 2017)
Om populair te zijn heb je niet meer nodig dan a pretty face. Of die nou van jezelf is of van iemand anders.Netflix & Chill

Regie: Michael Middelkoop (Nederland, 2017)
Lekker een avondje netflixen op de bank met het meisje op wie je een oogje hebt. Chill. Of toch niet?Salvatore

Regie: Maarten Groen (Nederland, 2017)
De Italiaan Salvatore Luciano (Hans Dagelet) slijt zijn dagen in een Nederlands verzorgingshuis. Hij wordt geterroriseerd door zijn lompe verzorger Stefan (Egbert-Jan Weeber) en  besluit nog eenmaal zijn oude metier op te pakken.Spooked

Regie: Gil Gloom (Duitsland, 2017)
Oh my Evil God. Demon Darken komt voort uit je diepste angsten, maar de Amerikaanse familie Crump is niet onder de indruk. Zij hebben wapens. En een Scream Queen.Sweet Tooth

Regie: Nico van den Brink (Nederland, 2017)
Elin eet dropsleutels en heeft last van de kinderen van haar bovenburen. Midden in de nacht rennen ze nog steeds rond, tot ze een verontrustend bericht op tv ziet.What Happened to Her

Regie: Kristy Guevara-Flanagan (VS, 2016)
Mini-docu over de vele vrouwelijke naakte lijken in film en televisie, en de mannen die ernaar staan te kijken.When Susurrus Stirs

Regie: Anthony Cousins (VS, 2016)
Lichaam en geest van een man worden geïnfiltreerd door een eeuwenoud monster. Sterk staaltje body horror, ‘I got you under my skin’ klonk nog nooit zo toepasselijk.

TICKETS


De kaartverkoop begint op dinsdag 26 september aan de kassa van Kriterion.

Losse voorstellingen: 9,50 euro
Dagkaart (3 films): 24 euro
Dagkaart (4 films): 32 euro
Passepartout (10 films + festival T-shirt + 3 consumptiebonnen): 75 euro
Cinéville pashouders hebben gratis toegang.

Reserveren kan uitsluitend telefonisch via 020 623 17 08 (dagelijks van 12 tot 22.00 uur).

Online tickets kopen is helaas nog niet mogelijk.

TEAM


The Godfather

Dick Maas

Film Events

Programmering features: Jan Doense
Programmering shorts: Adele Hartley
Teksten: Roel Haanen, Marjan Westbroek
Vormgeving: Gorehound
Webmaster: François Morfouace
Productionele ondersteuning & coördinatie vrijwilligers: Natasja Jong & Cor Jong
PR & marketing: Charlotte Groen-Haasnoot

Kriterion

Programmering: Danny Burhenne
Speciale programmering: Charley Spaan
Technische coördinatie: Magali Harterink
PR: Bobby Uilen

Free publicity

MVSP / Monique van Schendelen

Met dank aan

Anne van Es, Barend de Voogd, Bruno Chatelin, Erik Schuit, Jack Bell, Jasper van Hecke, Laurens van Laake, Lorraine Joore, Mathias Bernard, Myrna van Gilst, Paul Wobma, Raquel Perea, René Stapel

Basque Films, EYE Film Instituut Nederland, Haghefilm Digitaal, Park Circus, Premiere TV, Rockzeline, Splendid Film, Universal Pictures Benelux, Three Lines Pictures, Vision Films

PartnersCONTACT

FILM EVENTS

Prinsengracht 770-IV
1017 LE Amsterdam
Nederland

T +31 (0)20 623 01 21
E info@filmevents.nl
W www.filmevents.nl


Filmtheater Kriterion

Roetersstraat 170
NL-1018 WE Amsterdam

E: info@kriterion.nl
W: www.kriterion.nl
T: +31 (0)20 623 17 08