WELKOM BIJ AMSTERDAMNED 2019!


Vrijdag 25 oktober presenteren Film Events en Filmtheater Kriterion gezamenlijk een speciale eendaagse editie van het genrefilmfestival “Amsterdamned”.

Met de zegen van Dick Maas himself en de enthousiaste steun van de medewerkers van Kriterion nam ‘Mr. Horror’ Jan Doense in 2016 het initiatief tot het nieuwe festival Amsterdamned. In de voor deze gelegenheid extra sfeervolle ambiance van het Kriterion café kunnen festivalbezoekers voor, tussen en na de filmvertoningen met elkaar in gesprek gaan over de stand van zaken op het gebied van genrefilms, al dan niet onder het genot van een van de vele speciaalbiertjes die in Kriterion op tap verkrijgbaar zijn.

ETEN & DRINKEN & EXPO

Wegens succes geprolongeerd: daredevils kunnen tijdens de Special Edition genieten van de toepasselijke en bijzonder smakelijke gerechten van Bugzz zoals burgerzz (burgers van meelwormen en kikkererwten), hopperzz (gemarineerde sprinkhanen) en springrolzz (gewokte groenten en buffalowormen in rijstpapier).

Tijdens de Amsterdamned zijn in het Kriterion Café drie affiches te zien van Robert Bolwijn, waarop rockhelden David Bowie, Iggy Pop en Lou Reed zijn afgebeeld als de klassieke filmmonsters Dracula, de Weerwolf en het Monster van Frankenstein.HALLOWEEN HORROR SHOW

Bezoek ook Mr. Horror’s Halloween Horror Show in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober bij Pathé Tuschinski Amsterdam en diverse bioscopen door het hele land. Klik hier voor meer info.

PROGRAMMA

Vrijdag 25 oktober 2019


15.00, K2 THE ROAD MOVIE
Vooraf: ADELBERT

17.00, K2 THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL
Vooraf: AMSTERDAMNED

20.00, K2 BUMPERKLEEF
Vooraf: LONG DISTANCE

22.00, K2 DEERSKIN
Vooraf: PICNICK

24.00, K2 RE-ANIMATOR
Vooraf: WHEN THE LADY SMILES

Zaterdag 26 oktober 2019


Vanaf middernacht bij Pathé Tuschinski: Mr. Horror’s Halloween Horror Show met THE LODGE, READY OR NOT, LITTLE MONSTERS en BLOODLINE. Klik hier voor meer info.

FEATURES

THE ROAD MOVIE

Wit-Rusland, 2016 / 67’ / Russisch gesproken, Engels ondertiteld

Regie: Dmitrii Kalashnikov
International sales: Syndicado

The Road Movie schetst een beeld van Rusland anno nu, een land waar chaos en gekte regeren. Het bijzondere is dat de film volledig bestaat uit beelden van dashcams, zonder commentaar achter elkaar gemonteerd, zo nu en dan onderbroken door een onheilspellende titelkaart. Een automobilist die dwars door een bosbrand rijdt. Een naakte vrouw die een ritje meepikt op een motorkap. Een boze weggebruiker die een vuurwapen uit zijn kofferbak haalt en begint te schieten. Dat is slechts een handjevol voorbeelden van de rariteiten die The Road Movie in petto heeft. Gekker en verontrustender dan menig genrefilm, en met de akelige en onmiskenbare aantrekkingskracht van een sensationele catastrofe.
Bekijk de trailer

THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL

Zuid-Korea, 2019 / Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie: Won-Tae Lee
Met: Dong-seok Ma, Mu-Yeol Kim, Kim Sungkyu e.a.
Distributie: Splendid Film

Voor een lekkere nasty thriller moet je in Zuid-Korea wezen. Zo ook deze, waarin een jonge, agressieve rechercheur een gelegenheidsverbond sluit met een gangsterbaas (gespeeld door de breedgeschouderde Dong-seok Ma uit Train to Busan) om een seriemoordenaar te pakken. Die killer heeft een bizarre modus operandi: hij knalt achterop de bumper van zijn slachtoffer en als die uitstapt, steekt hij hem dood. Dat probeert hij ook bij de gangsterbaas, maar die overleeft de aanslag en opent een klopjacht. The Gangster, The Cop, The Devil heeft meer humor dan vergelijkbare thrillers uit Zuid-Korea, zoals The Chaser en I Saw the Devil, maar ook een vergelijkbaar smerig randje.
Bekijk de trailer

BUMPERKLEEF

Nederland, 2019 / Nederlands gesproken, niet ondertiteld

Regie: Lodewijk Crijns
Met: Jeroen Spitzenberger, Anniek Pheifer, Roosmarijn van der Hoek e.a.
Distributie: Splendid Film

Een horrorfilm over een maniak die op de linkerbaan blijft rijden om automobilisten uit de tent te lokken. Dat roept natuurlijk een vergelijking op met Steven Spielbergs Duel. Er zijn echter verschillen. Zo Amerikaans als Duel is, met zijn weidse landschappen en stoffige wegen, zo Hollands is Bumperkleef. Nog een verschil: Bumperkleef neemt een afslag die Spielberg nooit durfde te nemen, regelrecht naar Sickoville. Deze film van Lodewijk Crijns spaart niemand, kinderen en bejaarden incluis. De grootste overeenkomst met Duel dan? Dat is niet die autoweg, maar het feit dat we bij beide films een regisseur aan het werk zien die zijn vak vreselijk goed beheerst. Volgens Mr. Horror is Bumperkleef dan ook de beste Nederlandse film sinds jaren.
Bekijk de trailer

DEERSKINRegie: Quentin Dupieux
Met: Jean Dujeardin, Adèle Haenel, Albert Delpy e.a.
Distributie: Imagine Film Distribution

Georges is een man van middelbare leeftijd met een curieuze fetisj: hij kickt op kleren van hertenleer. Nu zijn vrouw hem heeft verlaten, besluit hij eindelijk serieus werk te maken van zijn rare afwijking. Misschien moet hij er zelfs een film over maken! Deerskin begint als een droogkomisch, absurdistisch verhaal maar onthult stukje bij beetje de totale krankzinnigheid van zijn hoofdpersonage. Net wanneer je denkt dat de film niet gekker kan worden, neemt het verhaal een onverwachte, bloederige wending, waarmee deze film van Quentin Dupieux (Rubber, Wrong) zich uiteindelijk heel overtuigend op horrorterrein begeeft.
Bekijk de trailer

RE-ANIMATORRegie: Stuart Gordon
Met: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton e.a.
Distributie: Film Events

Geen betere midnight movie dan dit debuut van Stuart Gordon (regie) en Brian Yuzna (productie). Een H.P. Lovecraft-verfilming die het aandurft om de onbeschrijfelijke gruwelen uit het universum van de schrijver vol in de schijnwerpers te zetten en er hard om te lachen. De lach van een krankzinnige, dat wel. Voor horrorliefhebbers die opgroeiden in het VHS-tijdperk van de jaren tachtig en begin jaren negentig is deze horrorkomedie nog steeds een mijlpaal, in dezelfde categorie als Sam Raimi’s Evil Dead II en Peter Jacksons Braindead. De 35 mm print die tijdens Amsterdamned wordt gedraaid, komt uit de persoonlijke collectie van Mr. Horror en was ooit een cadeautje van Brian Yuzna himself.
Bekijk de trailer

SHORTS

Elke hoofdfilm wordt voorafgegaan door een kort film van Dick Maas.


ADELBERT

Nederland, 1977 / Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Regie: Dick Maas
Met: Ansje Beentjes, Steve Clisby, Elizabeth Hoytink e.a.

De afstudeerfilm van Dick Maas gaat over een man die steeds opnieuw tevergeefs probeert om zelfmoord te plegen. Een morbide satire waarin Maas’ naar eigen zeggen ging voor Superfly-sfeer.PICKNICK

Nederland, 1977 / Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Regie: Dick Maas
Met: Henny Alma, Cor van Rijn

Zwart komisch kortje van Dick Maas waarin een man probeert om tijdens een picknick van zijn blinde echtgenote af te komen.LONG DISTANCE

Nederland, 2003 / Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Regie: Dick Maas
Met: Mark Rietman, Marjolein Beumer, Philippine Hillen

De kleine Lisette wordt gebeld door haar vader die dringend haar moeder wil spreken. Maas schreef het script voor deze korte film in één middag.AMSTERDAMNED

Nederland, 1988
Regie: Dick Maas
Met: Loïs Lane

Dick Maas regisseerde zelf de videoclip bij het titelnummer van zijn horrorthriller Amsterdamned uit 1988, waarbij beelden van de zingende zussen in een studiodecortje speels worden doorsneden met shots uit de film.WHEN THE LADY SMILES

Nederland, 1984
Regie: Dick Maas
Met: Golden Earring

Ook al had je weinig op met de rock van Golden Earring, deze videoclip van Dick Maas keek je destijds helemaal uit, elke keer opnieuw. Als je het geluk had de volledige, ongecensureerde versie te zien. Die draait uiteraard op Amsterdamned.

ADELBERT

PICNICK

LONG DISTANCE

WHEN THE LADY SMILES

TICKETS


Kaarten zijn verkrijgbaar via kriterion.nl en aan de kassa van Kriterion.

Losse voorstellingen: 10 euro
Korting: 8,50 euro (studenten, stadspas, 65+)
Dagkaart (5 films): 40 euro
Cineville pashouders hebben gratis toegang.

TEAM


The Godfather

Dick Maas

Film Events

Programmering: Jan Doense & Kriterion
Teksten: Roel Haanen
Vormgeving: Kriterion
Webmaster: François Morfouace
Productionele ondersteuning & coördinatie vrijwilligers: Natasja Jong & Cor Jong
Print control: Mei-Ling Djoa
Marketing: Rabia Sitabi

Kriterion

Creatief coördinator: Kenneth Geurts
Speciale programmering: Luna Hupperetz
Technisch coördinator: Sacha Aurik
PR: Lotte van der Molen

Met dank aan

Brian Yuzna, Jeffrey van Daalen, Jasmina Vignjevic, Laurens van Laake

Imagine Film Distribution, Splendid Film, Syndicado Film Sales

CONTACT

FILM EVENTS

Prinsengracht 770-IV
NL-1017 LE Amsterdam
Nederland

T +31 (0)20 623 01 21
E info@filmevents.nl
W www.filmevents.nl


Filmtheater Kriterion

Roetersstraat 170
NL-1018 WE Amsterdam

E: info@kriterion.nl
W: www.kriterion.nl
T: +31 (0)20 623 17 08

ARCHIEF

Nieuwsgierig naar onze vorige edities?


1e editie 2016
2e editie 2017
3e editie 2018